Do tarty potrzebujecie:
Ciasto kruche ( 2 szklanki mąki i 180 g masła/margaryny 1 jajko) lub francuskie gotowe z Biedrony;)
pęczek lub 2;) szparagów zielonych - preferuję zdecydowanie- białe nie są tak aromatyczne
Sos do zapiekania:
5 łyżek śmietany 18%
3 żółtka
200g startego sera żółtego
1 łyżeczka musztardy dijon
przygotowanie:
Ciasto kruche podpiekamy 10 min w 200 st jeśli wybieramy ciasto francuskie : nie musimy podpiekać wcześniej:)
Szparagi obieramy i łamiemy końcówki- to sprawdzony sposób aby pozbyć się zdrewniałych części we właściwym miejscu- zawsze miałam z tym problem bo ucinając nożem często zostawało mi 2 cm ze szparaga:) gotujemy je w lekko osolonej wodzie ok 10 min i przelewamy zimną wodą. Układamy na cieście i zalewamy sosem: wszystkie składniki sosu należy poprostu wymieszać:) całość piec ok 20 min ciasto francuskie i 10 min kruche ( wcześniej podopieczne 10 min) temp 200 st.
A tak oto wyglądało to u mnie:)
Róbcie bo pycha:)
A może macie inne szybkie pomysły na szparagi?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj śmiało- Ty także tworzysz to miejsce :)