niedziela, 6 października 2013

Coś innego do chleba powszedniego czyli smaczna, zdrowa, prosta: Pasta ze słonecznika!!!

Co prawda nie jest to blog kulinarny, ale jest m.in. o tym co mnie wzrusza przecież, więc muszę się podzielić jak to się zakochałam w paście słonecznikowej do pieczywa. 
Siedząc w domu od kilku miesięcy z wilczym apetytem - odpoczywając - tak to się fachowo określa z medycznego punktu widzenia zwolnienia ciążowego;), zaprzyjaźniłam się z moją kuchnią. Wcześniej byłyśmy tylko koleżankami, które odwiedzają się od czasu do czasu nooo, ale teraz to już śmiało mogę powiedzieć, że to przyjaźń a nie tylko koleżeństwo:)  Dokładnie planuję codzienny jadłospis. Staram się aby  zawierał dużo: białka, potasu, magnezu......samych zdrowych składników, wartościowych  węglowodanów, i stertę witamin, ale nie o tym tu chcę pisać, gdyż od tego są poradniki dietetyczne. Oprócz tego potrawy muszą być proste w przygotowaniu, gdyż jak wspomniałam przyjaźń z kuchnią trwa od niedawna;))
Dużo czytam o tym, jak urozmaicić sobie dietę, smaki i tak oto trafiłam na ten przepis.
Pasty do pieczywa uwielbiam od zawsze !!!! Regularnie robię jajeczną, rybną,  szczypiorkową,  ale takiej jak ta nie znałam.  Jest bardzo prosta  w składnikach i w przygotowaniu- jak to pasty- ale jakże ciekawa w smaku.

Składniki:

- 3/4 szkl ziarna słonecznika (dodaję też dyni;) namoczone wcześniej na noc
- 5 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie (ostatnio można kupić dobre słoiki w Lidlu lub Biedronie;)
- 2 ząbki czosnku (uwielbiam więc daję 3;)
- garść posiekanej świeżej bazylii (dawałam suszoną, ale nie polecam)
- blender ;)

Przygotowanie:

Słonecznik po namoczeniu dokładnie wypłukać (często zawiera różne śmieci...łupiny), pomidory wyjęte z oliwy oraz ząbki czosnku z posiekaną bazylią wrzucić do miski. Dolać 3 łyżki oliwy z pomidorów żeby się lepiej blendowało. Oczywiście można sobie dosolić lub dopieprzyć wedle gustu- ja nie dodaję nic poza wymienionymi składnikami i jest pycha;)
















Efekt finalny:





Mniam:) Polecam:) nie mogę się doczekać  Waszych opinii w komentarzach:))

4 komentarze:

  1. kurcze, ja to z kuchnia jestesmy jak kolezanki z liceum, ktore sie tylko toleruja :D ale ta pasta wyglada przebajecznie, chyba skusze sie na zrobienie czegos nowego :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Narobiłas mi apetytu na pastę. Nigdy takiej nie jadłam a brzmi pyszne :) pewnie jeszcze dziś ja zrobię mmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób jest pycha tylko namocz slonecznik bo inaczej blender padnie;)

      Usuń

Komentuj śmiało- Ty także tworzysz to miejsce :)