czwartek, 8 maja 2014

Sezon na szparagi- tarta

Sezon na szparagi trwa. Kilka lat temu tą miłością zaraziła mnie koleżanka z pracy. Szkoda tylko, że tak krótko można je kupować świeże bo max do końca czerwca. Dlatego właśnie trzeba wykorzystać całe dobro, które ze sobą niosą szparagi: mnóstwo kwasu foliowego i łatwoprzyswajalnego żelaza oraz całą paletę witamin, wapnia i błonnika. Ci, którzy już mnie trochę czytają wiedzą, że nie kubię spędzać zbyt dużo czasu na przygotowaniu potraw, ale uwielbiam smacznie i zdrowo jeść:) I taka będzie również ta propozycja: szybka i zdrowa i smaczna.
Do tarty potrzebujecie:
Ciasto kruche ( 2 szklanki mąki i 180 g masła/margaryny 1 jajko) lub francuskie gotowe z Biedrony;)

pęczek lub 2;) szparagów zielonych - preferuję zdecydowanie- białe nie są tak aromatyczne

Sos do zapiekania:
5 łyżek śmietany 18%
3 żółtka
200g startego sera żółtego
1 łyżeczka musztardy dijon

przygotowanie:
Ciasto kruche podpiekamy 10 min w 200 st jeśli wybieramy ciasto francuskie : nie musimy podpiekać wcześniej:)
Szparagi obieramy i łamiemy końcówki- to sprawdzony sposób aby pozbyć się zdrewniałych części we właściwym miejscu- zawsze miałam z tym problem bo ucinając nożem często zostawało mi 2 cm ze szparaga:) gotujemy je w lekko osolonej wodzie ok 10 min i przelewamy zimną wodą. Układamy na cieście i zalewamy sosem: wszystkie składniki sosu należy poprostu wymieszać:) całość piec ok 20 min ciasto francuskie i 10 min kruche ( wcześniej podopieczne 10 min) temp 200 st.

A tak oto wyglądało to u mnie:)











Róbcie bo pycha:)
A może macie inne szybkie pomysły na szparagi? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj śmiało- Ty także tworzysz to miejsce :)